Ελληνική Εταιρεία Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής
  • Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 18.00
  • (210)9314606

Υπηρεσίες

Υπηρεσίες

Ατομική - Ομαδική Θεραπεία

Στην Αφηγηματική Θεραπεία ενδιαφερόμαστε και τιμούμε το γεμάτο κομμάτι του ανθρώπου.

Βοηθώντας τους ανθρώπους να έρθουν σ’ επαφή με όλο τους το δυναμικό από το οποίο αντλούν το υλικό για να ανταπεξέρχονται στα δύσκολα.

-Πως είναι να μιλάει κάποιος/κάποια για όλο αυτό το πλούσιο δυναμικό που διαθέτει.
-Να αναγνωρίζει ικανότητες, δεξιότητες στις οποίες στηρίζεται. Να βρίσκει πως τις έμαθε και από ποιόν/ποιαν.
-Πώς είναι να αφηγείται ιστορίες που μαρτυρούν πράγματα που σχετίζονται με τις αξίες του/της και τα επιτεύγματά του.
-Πώς είναι όταν εκφράζει τα όνειρα, τις ελπίδες του/της για όσα θέλει να κάνει στη ζωή του.
-Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκει μόνος/η τις απαντήσεις σε όλα αυτά αντλώντας έμπνευση από τον πολυιστορικό εαυτό της/του.
-Πως είναι να βρίσκει ασφάλεια σε όλα αυτά για τα οποία έχει μιλήσει στις συνεδρίες και να τα έχει μπροστά της/του συγκεντρωμένα σε μια ζωγραφιά, σ’ έναν Οδικό Χάρτη.

Στην αφηγηματική συνεδρία τιμούμε το γεμάτο κομμάτι του ανθρώπου.
-Με μια καινούργια ματιά, ένα καινούργιο τρόπο ν’ ακούμε Μ’ ένα κοίταγμα που επιτρέπει στο άτομο να αισθανθεί ότι το σέβονται και του επιτρέπεται να υπάρχει.
-Τον/την υποδεχόμαστε γνωρίζοντας ότι έχει κάνει ό, τι μπορεί από τη θέση που είναι.
-Ακούμε δίνοντας προτεραιότητα στη γνώση, στις ικανότητες στην εμπειρία του ανθρώπου.

Η ιδέα είναι να κτίσουμε με τον ενδιαφερόμενο, την ενδιαφερόμενη μια ιστορία που θα τον/ την κάνει πιο δυνατό/τη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στις οποίες έρχεται αντιμέτωπος/η.
-Καλούμε τους ανθρώπους να μιλήσουν για τον εαυτό τους από τη θέση του γεμάτου. Ως αφηγηματική θεραπεύτρια όταν κάποιος /κάποια έρχεται να με δει μπορώ να τον/την δω με την έλλειψη που έχει π.χ. έλλειψη δουλειάς ή κινήτρων ή έχω την επιλογή να την δω σαν ένα πρόσωπο γεμάτο π.χ. είναι μητέρα ,έχει αξίες, είναι μέλος μιας ομάδας κ.λπ. Άρα οι ερωτήσεις μου στοχεύουν αυτό το γεμάτο κομμάτι δηλαδή τις ικανότητες, τις προθέσεις, τη γνώση, την εμπειρία.

Ξαναδίνουμε τη γνώση στους ανθρώπους

Όταν οι άνθρωποι έχουν κορεσθεί από τα προβλήματα γίνονται άνθρωποι χωρίς γνώση. Έχουν την εντύπωση ότι υφίστανται τα πάντα χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Και πολύ συχνά έχουν μια ισχνή , φτωχή περιγραφή του εαυτού τους. Με τη ματιά της αφηγηματικής στη συνεδρία ο/η θεραπευτής/θεραπεύτρια- ο/η συνοδοιπόρος - θα ξαναβάλει το άτομο στο κέντρο. Εκεί που βρίσκεται η γνώση και η πρωτοβουλία. Ο Michael White έλεγε "Οι άνθρωποι κατέχουν πολύ μεγαλύτερη πραγματική εμπειρία στο να επιλύουν το πρόβλημα τους Είναι οι ίδιοι/οι ίδιες οι ειδήμονες της ζωής τους και της επιβίωσης τους". Ο/Η συνοδοιπόρος (θεραπευτής/θεραπεύτρια) καλείται να υιοθετήσει μια στάση καθαρής και καλοπροαίρετης περιέργειας.
-Πείτε μου… Διηγηθείτε μου… Πως το κάνατε αυτό;
-Τι σας επέτρεψε να… Μια καλή ερώτηση είναι μια ερώτηση στην οποία θέλουμε να απαντήσουμε. Ο/Η συνοδοιπόρος ρωτάει κάτι που ο πελάτης ,η πελάτις γνωρίζει ήδη .Θα μάθει από αυτόν/αυτήν ό,τι ξέρει αυτός/αυτή για τη ζωή του/της .Εάν θέλει να πάει κάπου είναι γιατί ξέρει ότι είναι καλύτερο για εκείνον/εκείνη. Αυτή η στάση της καλοπροαίρετης περιέργειας ξαναδίνει στον άνθρωπο τη γνώση και την συνείδηση ότι γνωρίζει και αποκτά έτσι εμπιστοσύνη. Ο θεραπευτής/ η θεραπεύτρια ξαναδίνει τη γνώση στο άτομο εγκαταλείποντας τη δική του/της. Είναι έμπειρος/η στη διαδικασία αλλά και ένας /μια συνοδοιπόρος που δε γνωρίζει αλλά θέλει να μάθει.

Υποδεχόμαστε τους ανθρώπους από τη μεριά της ζωής!!!

Τα προβλήματα απομονώνουν τους ανθρώπους και έχουν τότε μια αντίληψη στενή του εαυτού τους . Οι σκέψεις γυρίζουν στο κεφάλι τους. Οι προθέσεις τους δεν είναι σε συνάρτηση με τις πράξεις τους. Αντίθετα όταν είμαστε μέσα στη ζωή είμαστε συνδεδεμένοι/νες. Ενεργούμε παρά αντιδρούμε. Συνδεόμαστε και συνεργαζόμαστε. Είμαστε στο σώμα μας, υποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας. Έχουμε μια αντίληψη ευρύτερη του εαυτού μας και του κόσμου . Είναι αυτό που ο Michael White αποκαλεί "personal agency", δηλαδή ένα αίσθημα ότι μπορώ να διαμορφώνω την ζωή μου να παρεμβαίνω στη ζωή μου να αναγνωρίζω αυτά στα οποία δίνω αξία, τις προθέσεις μου γνωρίζοντας ότι υπάρχω και έχω επιλογές. Όταν κάποιος /κάποια είναι στη ζωή μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες όταν παρουσιάζονται.
Γιατί ξαναέχει την επιλογή!