Ελληνική Εταιρεία Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής
  • Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 18.00
  • (210)9314606

Κασσάνδρα Πήτερσεν

Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy & Community Work, University of Melbourne & Dulwich Centre). Επιστημονική συνεργάτης του Dulwich Centre, Adelaide, Australia, A' Αντιπρόεδρος της Εταιρείας.
Είμαι Ψυχολόγος, Msc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, επίτιμος κλινικός συνεργάτης της σχολής κοινωνικής εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής θεραπείας και κοινοτικής πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (masters of narrative therapy and community work, university of Melbourne). Ως διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης απολαμβάνω τη συνεργασία που αναπτύσσουμε με φοιτητές ανά τον κόσμο που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά background και εργάζονται σε περίπλοκα πλαίσια δουλειάς.
Επίσης είμαι Επιστημονική Συνεργάτης του Dulwich Center, (Adelaide, Australia), του εκπαιδευτικού οργανισμού που ίδρυσε ο εμπνευστής της Αφηγηματικής Θεραπείας Michael White και διδάσκω ως key faculty member στο ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχει το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (ΙΑΨ) στην Θεσσαλονίκη & την Αθήνα. https://dulwichcentre.com.au/about/our-people/
Ιδιωτεύω ως Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες. Κάνω συναντήσεις καθημερινά με ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε μια σειρά προκλήσεων, όπως κακοποίηση, σχεσιακές δυσκολίες, γονικές ανησυχίες, ζητήματα γύρω από την child-free στάση ζωής, κατάθλιψη, διατροφικές προκλήσεις (ανορεξία, βουλιμία) κτλ.
Εργάζομαι μέσα από μια intersectional (διαθεματική) φεμινιστική προσέγγιση της Αφηγηματικής πρακτικής μου. Ενδιαφέρομαι να ακούσω με προσοχή και φροντίδα τις ιστορίες των δυσκολιών που φέρνουν οι προσερχόμενοι στην θεραπεία και να τους προσκαλέσω σε συζητήσεις αποδόμησης των διαπροσωπικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών πλαισίων που ευνοούν την επιβίωση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Την θεραπευτική μου προσέγγιση διαπνέει μια στάση αυθεντικής περιέργειας που λαχταρά να διερευνήσει και να τιμήσει τους δημιουργικούς τρόπους που βρίσκουν οι άνθρωποι να αντιστέκονται στην επιρροή των προβλημάτων, τις αξίες και τις ελπίδες τους.
Επίσης στην ιδιωτική μου πρακτική παρέχω εποπτεία σε συναδέλφους ψυχολόγους και αφηγηματικούς θεραπευτές. Στο παρελθόν, έχω εργαστεί σε δομές ιδιωτικού και δημοσίου φορέα παρέχοντας τόσο ατομική, όσο και ομαδική συμβουλευτική ( «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ, Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Καλαμαριάς, υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας Media Markt Θεσσαλονίκης).
Έχω διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας) , στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών).
Συμμετέχω τακτικά στις διεθνείς αποστολές του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού Dulwich Center Foundation, στα πλαίσια των δράσεων κοινοτικής πρακτικής που αναπτύσσει (π.Χ. στην Παλαιστίνη, Ρουάντα) για την ανταπόκριση σε προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ομάδες και κοινότητες ως αποτέλεσμα σημαντικών κακουχιών (πόλεμος, συλλογικό τραύμα, βία, φτώχεια, ρατσισμός, ναρκωτικά και αλκοόλ, απώλεια & πένθος, συνέπειες αποικιοκρατίας, και ούτω καθεξής) Είμαι ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (ΕΛ.ΕΤ.ΑΦΗ.Θ.& ΚΠ) καθώς και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ). Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12). Άρθρα σχετικά με την πρακτική μου έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

  https://www.kassandrapedersen.gr/